Jedete li zdravo na poslu?

Odlučili ste čvrsto da ćete početi da se hranite zdravije. Super!  Dan – dva – tri je išlo dobro ,motivacije i volje na pretek i onda jedan dan usled nedostatka organizacije dolazite u situaciju da obrok kupujete u obližnjoj pekari… Zvuči poznato?

Uz samo malo truda možete svaki dan poneti svoj zdrav obrok na posao. Daću vam par ideja šta ja to spremam za doručak. Na ideju da pišem o ovome sam došla jer sam primetila da imam pozitivan uticaj na okolinu. Kad iznesem svoj doručak, kolege zaviruju šta to ima u mojoj teglici, pitaju se kako sam to spremila, komentarišu da im deluje ukusno i na kraju … sutradan donesu nešto slično (bravo) 🙂 .

Pa da počnemo od samog početka.

  1. nabavite praktične termos lunch box posude (ima da se poruči online oko 900din) Drže dugo jelo toplo, lepo se zatvore i praktične su za poneti. Ukoliko vam je nebitno da hrana ostane topla (npr meni) nabavite lepu staklenu teglu sa poklopcem.
  2. ključ dobre organizacije je u planiranju. To je neophodno. Ja uglavnom subotom ujutro uz kafu , isplaniram okvirni jelovnik za celu nedelju i onda idem u kupovinu ,na taj način su mi sve namirnice dostupne u toku nedelje. Ako vam je problem za celu nedelju, onda barem 2-3 dana unapred. Videćete koliko čete biti rasterećeniji.
  3. KUPOVINA : kad nije sezona salate ,kupim u marketu mešavinu salata (u Maxiju ima raznih divnih kombinacija) ili samo rukolu i na taj način imam uvek dosturan izvor hlorofila ukoliko ima sezonskog povrća biram njega (osim rukole nju obožavam u svako doba) , zatim grčki jogurt i kiselo mleko, belo meso, zamrznuti mix raznog povrća ( spas za čas za prezaposlene)  a u prodavnici zdrave hrane obavezno uzimam kinou, heljdu, amarant, bademe, lešnike, semenke, kokosovo ulje i sirovi kakao…. Sad kad smo obavili i kupovinu možemo da se vratimo u kuhinju.
  4. …i konačno konkretno ,šta ja to nosim na posao?

Predlozi kako jesti zdravo na poslu

Razne kombinacije sa žitaricama

Preferiram bezglutenske ( kinou, amarant, heljdu, proso…) jer su lakše za varenje, po meni su ukusnije i brže se skuvaju.

Uveče žitarice isperem i potopim ih u vodu. Šaku sirovih badema takođe isperem i potopim u vodu. U drugu čašu gde i sipam malo vode potopim po jednu kafenu kašičicu raznih semenku čija, lan, suncokret i golica. Susam se ne preporučuje sirov jer postoji rizik od salmonele ,uvek ga kratko prepecite. Za ovaj posao uveče treba bukvalno 5 minuta.

Ujutro stavim žitarice da kuvaju na najtiše i dok se ja spremam one se skuvaju (oko 15min).

Zatim u svoju teglicu ubacim bademe, semenke, malo bobičastog voća iz zamrzivača ili seckane banane, kašika grčkog jogurta, i 3-4 velike kašike žitarica pomešanih sa kokosovim uljem i sirovim kakaom. Preporučujem da dodate kokos ulje ili kikiriki puter kako bi nutritivno obogatili obrok i kakao bi bio sitiji. Vi možete ubaciti šta vi volite- kokos, suvo grožđe, susam, granolu… možete chia seme potopiti umesto sa vodom u sok od ceđene narandže- ukus je  f e n o m e n a l a n! Budite kreativni i uživajte u svom novom doručku.

Salata obrok sa belim mesom–

Nju pripremim dan pre. Ispečem belo meso ili ostavim od ručka , izdinstam zamrznuti mix raznog povrća i kad se prohladi pomešam sa pomenutim mixom salata iz Maxija ili samo sa rukolom. Takodje ne treba vise od 10-15min.

Sendvič sa beskvasnim hlebom 

Beskvasni hleb isečen na tanke kriške  +  barena jaja, humus, ajvar, sir, seckana slanina, kikiriki puter, suncokret pašteta… Sve kombinacije domaće hrane , bez prerađevina su ok.